Vælg en side

FCH-KLUMMEN: Eske forlænger og bydrengen Kritte smutter

4. april 2021

FCH-KLUMMEN er Stadsmagasinets nye fodboldformat, hvor vi igennem analyser vil sætte fokus på Helsingørs ypperste sportshold: FC Helsingør. Klummen er tænkt som et suplement til den generelle dækning af klubben, hvor vi tager et spadestik dybere, og analyserer nogle af de aktuelle forhold omkring klubben, holdet og fanmiljøet.

Eskesen Forlænger

Sikke en tid det har været igen-igen for byens fodboldhold. En tid der understreger, at FC Helsingør aldrig er kedelige at følge.

Efter fem sæsoner med op og nedrykninger lader det endelig til, at vi i år kan sætte os tilbage i stolen, og bare nyde resten af sæsonen, velvidende at vi stadig spiller i 1. division til næste sæson.

Eller næsten, der eksisterer nemlig en stadig meget teoretisk mulighed for, at den også kan stå på Superliga til næste sæson. Men det kræver dog, at det flasker sig, fra første til sidste kamp i slutspillet.

Oven på sikringen af slutspillet, var der nok mange FC Helsingør fans, der så frem til, at der dagen efter blev meldt ud, at man havde forlænget med træner Morten Eskesen. Ja, mange havde nok forventet, at det ville være sket allerede inden nytår. Men det gjorde det som bekendt ikke.

Og mon ikke at det var helt bevidst fra klubbens og Eskes side, at man ville vente med at snakke forlængelse, indtil man vidste, om den stod på op- eller nedrykningsspil efter det indledende gruppespil. At den skulle trækkes så langt, havde ingen nok regnet med.

Mange Helsingør fans holdt nok vejret ekstra meget, da HB Køge i starten af ugen meldte ud, at Auri Skabalius stopper som cheftræner, og at man senere på ugen ville præsentere en ny. Som mange nok ved, så kommer Eske fra Køge, og bor der også stadig. Så mon projektet i hjembyen, med en endnu stærkere ejerkreds bag, kunne trække i Eske?

Hvem ved, og er han overhovedet blevet spurgt? Spørger man Stadsmagasinet, så er der ingen tvivl: Eske har været nævnt som en af navnene i HB Køge.

Det skete som bekendt ikke, og hvilken lettelse for alle i og omkring FC Helsingør. Man kunne se på alle FC Helsingør fanfora hvordan alle fans nærmest pustede ud, og med rette.

Morten Eskesen virker nærmest som skabt for FC Helsingør og omvendt, ”A match made in heaven”. I pressemeddelelsen med Morten Eskesen, kunne man tydeligt fornemme, at Eske ikke er kommet for at starte et projekt, som han ikke færdiggør.

Man kunne sagtens høre klubbens vision komme ud af munden på Eske, som meget klart udtalte, at det var fint at have sikret sig en sæson i anden bedste række, men at han og spillerne havde ambition om mere, nemlig Superliga.

Det bliver spændende at følge de næste to år med Morten Eskesen ved roret. Hvad kan han drive det til, det er det helt store spørgsmål.

Tillykke til både Eske og Klubben.

Krittes Uvendtede Exit

I dagens skriv har vi vendt tingene lidt på hovedet. Vi har i dag startet med den historie der kom sidst, men samtidig også den historie der varmer mest.

Ugens anden nyhed, var nemlig en anderledes en af slagsen. En historie, som med det samme fik mange Helsingør fans til tasterne.
Nemlig afgangen af Hans Christian Bonnesen, bedre kendt som Kritte.

En spiller af egen avl, udråbt som klubbens største talent af mange fans, og også af FCH Talent.

Nogle mente at klubben havde sovet i timen, andre mente det var trist, at vi ingen penge fik for ham, og nogle ønskede ham bare god vind.

Men er det i grunden så skidt at Kritte søger nye græsgange? Ja, Nej, Måske, Ved ikke,

På Stadsmagasinet har vi, som så mange andre, fulgt Kritte og hans udvikling, siden hans debut på førsteholdet. En udvikling der vidner lidt om et talent der aldrig helt blomstrede i fuld flor.

Vi forstår fuldt ud at mange langer ud efter klubben, for ikke at have fået en krone for Kritte, når nu klubbens strategi er at udvikle spillere som kan sælges, så det en dag bliver hovedforretningen. Men måske er det bare ikke helt så enkelt.

Gellert er en kompetent herre, der fint forhandler kontrakter med spillerne. Ingen ved hvad der er sket bag lukkede døre, måske er Kritte sågar ikke blevet tilbudt forlængelse, måske ville han ikke selv forlænge eller også var det bare bedst at komme videre nu.

Med skiftet til Fremad Amager får Kritte nu lov til at prøve sig af andetsteds. Virkeligheden i FC Helsingør var jo sådan set, at udviklingen hos Kritte mere eller mindre var stagneret. Ja i principet var han bagerst i forsvarskøen. Hansen, Geertsen, Rejnhold, Henriksen og sågar også Onkony var vel egentlig foran ham i køen.

For en spiller i Krittes alder, er det bare ikke en spændende situation, han vil selvfølgelig spille, for hvis ikke han spiller, så skinder han heller ikke. Og det var lige netop hvad Kritte ikke gjorde i Helsingør. Fansenes Diamant skindede nemlig ikke, ja faktisk var han så usleben, at Fremad Amager måske ikke havde taget Kritte, hvis han havde kostet penge. Mon ikke det er den barske sandhed?

I nogle fans’ øjne, er han måske klubbens største talent fra egne rækker, men også et talent, der vel aldrig helt slog igennem. Kritte havde chancen som fast mand en halv sæson i 2. division, men kunne ikke erobre pladsen. Derfor skifter han til sommer.

Måske er Kritte FCH’s Talentakademis største talent isoleret set, men han er ikke selve klubbens største talent, eller salgsobjekt for den sags skyld. Der er nemlig mange andre, der er meget mere spiselige for større klubber. Spillere som løbende får forlænget deres kontrakter, så de ikke bare smutter på fri transfer.

Klubbens ejere, med Jordan Gardner i spidsen, ved nemlig godt hvad de laver. Gardner har for længe siden meldt ud, at det ikke er spændende at sælge spillere i 1. division, da det altid vil være en 1. divisionsspiller, og dermed vil prisen også være derefter.

Derfor er det først skægt at sælge spillere, når man en dag ligger i landets bedste række, hvilket også fortæller, at det er dér Helsingør skal hen. Superligaen er den klare mission fra ejerkredsens side.

Hvis man kigger på truppen, så vil vi vove at påstå, at spillere nærmest står i kø for at blive solgt, hvis vi, om en enkelt sæson, måske spiller i Superigaen.

Mange har helt sikkert tænkt med hjertet, når de har tænkt på Kritte, fordi han er lokal, men klubben tænker ikke med hjertet. På det her niveau tænker klubben med hjernen.

Det at være lokal er ikke ensbetydende at man har talent. De fleste talentfabrikker rundt om i Europa, avler nemlig sjældent lokale talenter, men de avler mange andre talenter. Det samme gør Helsingør. Man kan ikke leve af egnens største talenter alene, der skal mere til, og det mere er Helsingør dygtige til.

Vi kan nævne i flæng: Rejnhold, Just, Mauritsen, Adamsen, Jordan, Dalton, Lange, Juul Christensen og Haren. Alle spillere, der, med ærlige øjne, har større talent end Kritte, og også har fået deres ultimative gennembrud, men ikke er lokale.

Vi ønsker selvfølgelig Kritte god rejse, og håber han en dag kan finde vej til den helt store scene, for hans skyld, men i høj grad også for klubbens skyld. For det giver nemlig respekt ude i fodbold-Danmark, når en klub som FC Helsingør formår at sende spillere evidere fra eget akademi, og de så slår igennem.

Verden er ikke sort/hvid, og specielt ikke i en barsk verden som den professionelle fodboldverden er. Det handler om at tjene penge på spillere, og her måtte Kritte altså videre.

Men mon ikke vi snart ser en spiller eller flere, fra egen avl, slå igennem. En spiller, hvor ingen er i tvivl om, at her er et talent, der er så stort, at det rækker til meget mere.

 

foto: FC Helsingør, pressemeddelelse

 

Relateret indhold…

Kommunen giver op

Kommunen giver op

Forligspartierne bag kommunens budget for 2022, er enige om at undersøge mulighederne for et samarbejde med private om...