Vælg en side

De savner bare Sundbussen

18. januar 2021

En lokal Facebook-gruppe kaldet Vi som saknar att tura med Pernille!, nærmer sig på rekordfart 1000 medlemmer, langt de fleste fra Helsingborg.

Baggrunden er savnet af turene med Sundbussen på Øresund, hvor man som passager stiger ombord på færgen Pernille, og så sejler frem og tilbage mellem Helsingør og Helsingborg, ofte med hygge, musik og fest til.

– Jeg startede gruppen for cirka en uges tid siden. Jeg savner bare virkeligt meget at ture. Hver gang man kommer ombord på båden, bliver man altid taget godt imod!

Sådan fortæller Fredrik Dahlström til Stadsmagasinet. Han er initiativtager til Facebook-gruppen, og med egne ord en stolt helsingborger.

– Og så ville jeg bare gerne vide, om andre også savner det?

Det hele startede bare 9. januar, og siden da er gruppen taget af med raketfart. I skrivende stund har gruppen allerede passeret 800 medlemmer. Den vilde interesse og opbakning har overrasket initiativtageren.

– Selvfølgelig formodede jeg, at der ville være flere, som savner at ture, men ikke så mange her! Det er riktigt sjovt at den vokser som den gør.

Fænomenet “att tura” – som det hedder på helsingborgsk – kendes ikke helt i samme omfang på den helsingoranske side af sundet. Men for helsingborgerne, har det længe været en fast institution i det lokale gå-ud liv.

Til det siger Fredrik Dahlström:

– Ja, det er synd at der ikke er flere fra Helsingør. Men det kommer måske? Tror at det mest er fra Helsingborg, at man kan lide at ture. Der er vældigt få danskere som sejler med, så jeg tror det er noget, som os fra Helsingborg bare gør.

Fredrik Dahlström, som ser sig selv som lidt af en stamgæst på Pernille, har ikke haft direkte kontakt til Sundbusserne selv. Men han godt har lagt mærke til, at redderiet er begyndt at dele indlæg fra gruppen. Selv savner han bare at kunne ture igen, og skal selfølgelig med, så snart det hele forhåbentligt snart åbner op igen.

– Jeg skal med, direkte på den allerførste første fredag når de begynder at sejle igen!

Traktementet omborg består af den mere danske side af den øresundske gastronomi. Velkendte retter som højtbelagte smørrebrød, rejemadder, røde pølser, Wiibroe og alskens vådt i øvrigt, bliver langet over disken i store mængder, når der tures på Pernille.

– Jeg vil bestille en god øl! Og så har jeg en favoritdrink, som egentligt ikke har noget navn. Men de fleste i personalet ved præcist hvordan jeg vil ha’ den, fortæller Fredrik Dahlström afslutningsvis.

Højsæsonen for at ture, er naturligt nok om sommeren. Men i mere normale tider, uden coronarestriktioner og grænselukninger, kan man faktisk ture hele året rundt. Sundbusserne gør nemlig meget ud af, at lave præcis de typper af arrangementer, som ligger op til netop at ture på Ørsesund. Live-musik, DJ-aftner, bingo og andet, er således normalt en fast del af weekend-programmet på Sundbusserne.

Skal man tage medlemsraketten, og de mange posts og billeder som medlemmerne ligger op i gruppen, til troende, så er der jo nok tale om en lille Øresundsk institution, som nok skal komme tilbage, når verden åbner igen.

Indtil videre ligger Sundbusserne dog stille, og det vides ikke for nuværende, hvornår sejladsen kan genoptages.

 

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...

Sådan åbnes Øresund igen

Sådan åbnes Øresund igen

Regeringen og partilederne er blevet enige om en plan for genåbning af rejseaktiviteterne ind og ud af Danmark. Planen...