Vælg en side

Sådan åbnes Øresund igen

14. april 2021

Regeringen og partilederne er blevet enige om en plan for genåbning af rejseaktiviteterne ind og ud af Danmark. Planen blev præsenteret på et pressemøde i går tirsdag.

Rejseaktiviteten vil blive genåbnet i faser, efter samme trappetrinsmodel, som planen for den generelle genåbning af landet.

Første fase betyder, at hele verden fra den 21. april ikke længere vil være farvet rød, men bliver opdelt i gule, orange og røde lande og regioner. Der indføres samtidig mere lempelige regler for erhvervsrejsende og personer der ejer ødegård i Norden, ligesom listen over anerkendelsesværdige formål for indrejse udvides.

I fase 2 åbnes der op for, at alle vaccinerede EU-bogere fra lande der er gule i Udenrigsministeriets risikovurdering, altså har en smittedeincidens på under 20 per 100.000 indbyggere, frit kan indrejse i Danmark. Herunder altså også svenskere, dog forudsat at smitten i Sverige er mindst orange. Lige nu er Sverige er fortsat rød i smittevurderingen, og smittetrykket er langt over grænseværdien for den orangestatus.

Fase 3 er dog mest interessant for Helsingør, det lokale handelsliv og den lokale oplevelsesindustri. Her åbnes der nemlig op for turisme fra grænseområderne, herunder Skåne. Eneste krav vil være en negativ test, der ikke er mere end 48 timer gammel. Dog forudsat at området er orange, altså har en incidens på under 60 smittede per 100.000 borgere. Fase 3 indtræder, når alle danske borgere over 50 år har fået tilbudt vaccination.

Smitten i Skåne ligger den 13/4 på 336 per 100.000 indbyggere (jvf. Region Skåne). Mere end fem gange grænsen for, at Skåne går fra rød til orange i risikovurderingen, og grænsen til Danmark genåbnes. Tendensen er i øvrigt også svagt stigende (se nedenstående graf).

Fase 3 var oprindeligt sat til at træde i kraft den 14. maj, men med dagens udmelding fra Sundhedsstyrelsen om, at man tager AstraZenica vaccinen ud af det danske vaccinationsprogram, skubbes denne dato 3 uger ind i juni, som det ser ud lige nu.

Datoen for hvornår skåninge og vores helsingborgske naboer igen kan besøge Helsingør, kan altså ikke endeligt fastslås i fase 3 af genåbningen. Det beror på hvornår alle danske borgere over 50 år er blevet tilbudt vaccination, osamt på hvornår smittetrykket i Skåne falder til under 60 per 100.000 indbyggere.

Den 26. juni forventes det dog, at der indføres et fælles EU-coronapas. Her vil alle i teorien kunne indrejse Danmark, forudsat at deres coronapas så er grønt. Den endelige model for det fælles coronapas forhandles dog stadig i EU.

Man kan følge coronasituationen i Skåne, herunder relevante smittetal, på Region Skånes hjemmeside. Se HER

 

 

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...

Kommunaldirektøren stopper

Kommunaldirektøren stopper

Helsingørs øverste embedsmand Stine Johansen stopper som kommunaldirektør med udgangen af september, det oplyser...