Vælg en side

Helsingør som ski-destination?

18. januar 2021

Ja, du læste rigtigt. Helsingør som en ski-desination. Det lyder måske som en joke, men der er faktisk lidt om det alligevel.

Nu skal man jo tage alle forbehold for det danske og helsingoranske vejrlig i betragtning her, og nej skilifte, fjeldsol og alpehytter ligger ikke lige for i Helsingør.

Men med udsigten til en vinter uden skiferier i hverken Norge, Østrig, Sverige eller Frankrig, kan Helsingør måske alligevel byde på noget. Coronaen behøver nemlig ikke nødvendigvis at holde helsingoranerne fra at stå på ski.

Langrend er en skisport, som rent faktisk er blevet dyrket i de helsingoranske skove og landskaber, i mange år. Således blev der før i tiden regelmæssigt trukket egentlige langrendsspor op i de helsingoranske skove, når vintereren ellers tillod det.

Historisk har det været Helsingør Ski- & Orienteringsklub (HSOK), der har været ankret for den lokale langrendssport. Men i de senere år, har sporten lidt under både faldende medlemstal og snefattige vintre. Det fortæller Kurt Jørgensen som er langrends-skilærer i HSOK og skiredaktør på foreningens meldemsblad Sokken, til Stadsmagasinet.

– Der er ikke rigtig medlemstilgang. Før i tiden var vi flere busser der tog til Norge, men det er mange år siden, fortæller Kurt Jørgensen.

– Vi skal nok en del år tilbage, til midt 80’ene. Dengang blev der regelmæssigt trukket spor op i skovene og på golfbanen. Vi havde også konkurrencer og et enkelt år vidst et egentligt Helsingømesterskab. Vi var faktisk en af de bedste klubber i hele Danmark på konkurrencesiden.

I dag er Helsingør Ski- & Orienteringsklub nok mere fokuseret på det med orienteringsløb, end på si. Det bærer både klubbens hjemmeside og Facebookside præg af. Der er langt mellem skiene, hvilket nok også skyldes de varme vintre de sidste år.

En af forudsætninger for godt langrendsføre, er – udover selvfølgelig sne – at man kan trække spor op. I Gribskov har man i de senere år trukket løjperne op, og området er blevet et yndet mål for skihungrende løjpeentusiaster fra hele Hovedstadsområdet, også fra Helsingør. Det kan være en fin weekendaktivitet eller udflugt, hvor man får duften af ski, også for de der ellers tager nordpå eller sydpå for skisport.

– De har nogle rigigt fine løjper i Gribskov. Det er også som de får lidt mere sne i Hillerød end her. Det er inde i landet og et stykke fra havet, fortæller Kurt Jørgensen.

Med coronaen og udsigten til lukkede grænser et godt stykke ind i vinteren, kunne langrendssporten måske alligevel få en lille renæssance lokalt i Helsingør også.

Det kræver dog formetligt, at enten kommunen, skovdistriktet eller privateforeningskræfter, vil sætte den lokale langrendssport i gang igen, og sørge for at løjperne i vores skove bliver defineret og trukket op igen.

Langrenssporten i Helsingør kunne dog godt bruge en ordentlig genstart. En bedre lejlighed, end denne coronavinter, får man vel næppe til det.

Og skulle vejrguderne være med, så kunne det måske endda blive helt sjovt.

Man kan melde sig ind i Helsingør Ski- & Orienteringsklub her: http://www.hsok.dk/Rullemenuer/Hvad%20er%20o-loeb.htm

Man kan læse mere om løjperne i Gribskov, som Københvans Skiklub klader for et af de bedste områder i Danmark, HER.

Skulle man have lyst til at snuse til langrendssporten, udlejer Holte Skiklub ski og støvler for bare 50kr for 2 timer i weekenderne, hvis ellers der er sne nok. Se nærmere her: https://www.holteski.dk/da/

jhs

Relateret indhold…

Helsingør kan få international lufthavn i baghaven

Helsingør kan få international lufthavn i baghaven

Hvis en fast HH-forbindelse mellem bliver en realitet, rykker Ängelholm-Helsingborg Airport helt tæt på Helsingør.

Lufthavnen, som har haft direkte forbindelser til en række europæiske hovedstader, og desuden betjent en række charterselskaber, har dog været i økonomiske problemer de seneste år.