Vælg en side

Ekstremt lavvande i Øresund

13. marts 2021

Torsdag var ikke bare en almindelig blæsende dag. Det var også en dag, hvor solsystemet, atmosfæren og havets kræfter gik i ét.

Månefasen sørgede for almindeligt lavvande, blæsten skubbede lidt mere til det hele, og så veg havet sig tilbage fra Øresund, og efterlod en vandstand på næsten 1 meter under normale vande.

– Når først der er en kuling fra nordvest, som trykker vandet op i Østersøen, og det så blæser bagefter fra øst, så skyldes vandet ud i Kattegat, fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet, til Stadsmagasinet.

Dette efterlader så en form for tomrum, på samme måde som bag en almindelig bølge på havet.

Herefter vil en masse frisk saltvand skylde ind i Øresund, som lidt af en flodbølge, og det er godt for en masse dyr og planter, som derved for tilført friskt vand og ny næring, fortæller akvariechefen.

– Spændende med lavvande, og når det sker, så sker der noget med dyrene, især når vandet kommer tilbage igen. Det er godt for livet i Øresund.

Helsingør ligger som bekendt ved en indsnævring, som deler Østersøen fra Kattegat, og i virkeligheden Atlanterhavet. Derfor kan denne her effekt, med ekstremt lavvande, blive særligt udtalt, netop i Øresund.

Det ekstreme lavvand har blåtlagt meget af den havbund, som eller normalt ikke vil blive påvirket af almindeligt lavvande. Og Øresundsakvariet var da også hurtigt ude, for at observere forholdene.

Som du måske fik set, så havde vi et Facebookopslag om, at man kan finde nogle af de mange stillehavsøsters, når det er så lavvande.

Stillehavsøstersen er en invasiv art i Øresund, som man derfor med ro kan indsamle, hvis man er til denne spise. Det er nemlig den samme art, som anses som en stor og ofte dyr delikatesse.

Helsingør Kommune er for tiden igang med et større projekt, for at kystsikre nordkysten, i tilfælde af ekstreme højvande, men torsdag, var ekstremen altså den lige omvendte.

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...

Kommunaldirektøren stopper

Kommunaldirektøren stopper

Helsingørs øverste embedsmand Stine Johansen stopper som kommunaldirektør med udgangen af september, det oplyser...