Vælg en side

Nyt design af Hestemøllestræde pludseligt ændret

25. november 2020

Selvom de annerkendte landskabsarkiteter i tegnestuen Schønherr, har lavet en omfattende designmanual for byrummene i hele bymidten, er kommunen gået i gang med et helt andet design i Hestemøllestræde.

Af Julian Hrasko Sonne

Helsingør Kommune er lige nu igang med en større renovering af Hestemøllestræde. Et forprojekt for hele den fornyelse af byrummene i bykernen, som det annerkendte landskabsarkitektbureau Schøherr udfærdigede for Byrådet, den såkaldte: “Investeringsplan for Bykernen” (se den HER).

Investeringensplanen er et omfattende studie – en designmanual – der på æstetisk vis udstikker en sammenhængende retning for belægningernes udformning, type og udseende, og giver specifikke bud på bestemte byrum, blandt andet netop Hestemøllestræde.

Men, kommunen har valgt ikke at følge denne designmanual, og er i stedet gået i gang med arbejdet i Hestemøllestræde, ud fra et helt andet design. Et design der ikke tager Schønherr’s omfattende og gennemarbejdede designforslag syndeligt i betragtning.

Men hvorfor?

Hvorfor vælger forvaltningen pludseligten helt anden belægning, end den som man oprindeligt har betalt Schønherr for at designe?

Schønherrs oprindelige design er et meget fint forslag, der besidder nogle klare designkvaliteter, der er fuldt på højde med noget af det bedste, man ser rundt om i lignende historiske byer. Det tager højde for Helsingørs særpræg og middelalderlige historie, samtidigt med det er nutidigt, æstetisk og nordisk. Og så skaber det en sammenhængende igennem hele bykernen, som forvetes at blive gennemført over de kommende år.

Men det projekt der nu gennemføres i Hestemøllestræde, er derimod et simpelt design, uden større visioner eller større æstetiske kvaliteter. Det tilsidesætter hele Schønherrs forarbejde, og erstatter det med et mere “gement” og “hjemmelavet” belægningsdesign, som kunne være hvor som helst.

Hvad værre er, så er denne helt grundliggende ændring øjensynligt foretaget uden videre offentliggørelse eller debat. Den har – undertegnede bekendt – ikke engang været behandlet i hverken udvalg eller byråd, og er øjensynligt foretaget på embedsmansniveau, uden hverken politisk eller videre landskabsarkitektfaglig respekt for Schønherrs arbejde.

Hvis man betaler et annerkendt designbureau (Schønherr), for at lave et omfattende professionelt studie af byrummet, og man så pludseligt vælger ikke bruger dette, hvad er så overhovedet formålet med at få det lavet til at starte med?

Hvem har taget den designmæssige beslutning, at forkaste Schønherrs oprindelige projekt, som netop satte en ny standard for hele byens belægning?

Desværre er arbejdet allerede igang, materialerne er med stor sandsynlighed allerede indkøbt, og Hestemøllestræde får dermed ikke det smukke og æstetisk gennemarbejdede udseende, som det vel var meningen fra starten af.

Det er ærgerligt, og spiller ind i en generel følelse af, at byudviklingen i Helsingør foregår ad hoc, tilfældigt og uden videre sammenhænge. At der tages nogle fundamentale arkitektoniske beslutninger, uden om de planer som man selv får udarbejdet.

Nu kan man så frygte, at sagen her vil danne præcedens for resten af opgraderingen af bykernens belægninger. Den næste etappe skal gå igang allerede næste år (2021). Vil kommunen fortsætte med at plastre gågader, stræder og pladser til med “hjemmedesignede” standard belægninger, som ikke har nogen overordnet vison eller videre nytænkende designmæssige eller større æstetiske kvaliteter?

Der er brug for at få sagen belyst, og få besvaret nogle spørgsmål som rejses her.

 

SCHØNHERRS OPRINDELIGE DESIGN:

For fuld størrelse, se side 42 HER.

KOMMUNENS NYE DESIGN

For fuld størrelse se HER

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...

Kommentar: Ånden er væk

Kommentar: Ånden er væk

OBS: Dette er et læserbrev, som Stadsmagasinet har modtaget i brevkassen. Holdninger og påstande repræsenterer på...