Vælg en side

Indtryk fra Hospitalsgrunden

17. oktober 2018

På en solrig sommerdag, var magasinet Stadsarkitekten på opdagelse ved det gamle Helsingør Hospital.

Hele området står overfor at skulle udvikles, og vi ville se hvad det har byde på. Med den her slags gamle byområder der udvikles på ny, kan der jo altid være spændende ting, der måske endda er værd at bevare.

Helsingør Hospital er en mastodontisk bygning opført i nærmest brutalistisk stil i beton-funktionalismens glade 70’ere. Det er arkitekterne I/S Salling-Mortensens Tegnestue der har tegnet bygningen.

Hospitalet er forladt, men fremstår ingenlunde forfaldet. Hvis det ikke lige var for naturens vilde vækst, som så småt er ved at invadere, samt ikke mindst den ramponerede parkeringsplads. Ellers virker nærmest som, at den sidste patient just har forladt sin stue.

Det er på den tidligere parkeringspladsen at vi finder områdets mest spændende designværdier. En gadelampe, en bænk og en blomsterkumme, hvor den vel næsten 50-årige lavendelbusk har fået lov til passe sig selv. Den må være et pragteksempel for sin art.

Lamperne og bænkene er tydeligt en del af hospitalets oprindelige arkitektur. Med deres funktionalistiske stil er de vel nærmest klenodier i dag, hvor det rå og industrielle er på mode.

De her “bynips” er bestemt værd at bevare i en eller form, som byrumsinventar i det nye område. Det kan vel ikke koste alverden at opbevare dem et sted, og evt renovere bænkene, der kunne trænge. De kunne så passende stilles op igen på en ny plads i området.

På bagsiden af hospitalet ligger det nyere psykiatriske hospital, der fungerer. Det er tegnet af Tegnestuen Plot i 2006 og indgår ikke som sådan i udviklingsplanerne. Mellem de to hospitaler går der en mindre og stille vej. Her fandt vi også noget af det oprindelige byrumsinventar. Igen i form af nogle gadelamper, der også burde reddes.

Disse gadelamper er helt anderledes end dem på parkeringspladsen, og der er faktisk en del af dem. De virker også i fin stand, og ser ud til at være fuldt funktionsdygtige. Det ville være virkelig ærgerligt hvis de endte som skrot. Desuden vil man sikkert kunne spare både penge og miljøet, ved at genbruge disse ting.

Ellers er området ubebygget og gravemaskinerne var allerede igang med byggemodningen af de felterne omkring selve hospitalet..

Det er det statslige ejendomsselskab Freja, der på en lidt ukøn måde, fik købt området af Region Hovedstaden. Helsingør Kommune har i tidernes morgen foræret jorderne til dengang Frederiksborg Amt, da hospitalet skulle opføre. Og dét ganske gratis. Da handlen så skulle gå den anden vej, forlangte Regionen en pæn millionsum i modregning, og så endte jorderne altså i Freja.

Lokalplanen fra sidste år giver mulighed for opføre op til 86 familievenlige rækkehuse på to byggefelter på arealets sydlige del ud mod Klostermosevej. Her er der også gang i at opføre en Rema 1000.

Desuden er det planen, at der mellem hospitalsbygningen og Esrumvej opføres 100 -110 lejligheder på i gennemsnit 85 kvadratmeter i blokke i op til fem etager.

Selve det gamle hospital skal rives ned, og på grunden opføre 300 boliger også med en gennemsnitsstørrelse på 85 kvm. Planen indeholder også hotel, café, kontor og service og sundhedserhverv. Et seniorbofællesskab efter den svenske model Bovieran indeholdende 55 lejligheder, en gæstelejlighed og fællesrum.

At genbruge det oprindelige bynips – gadelamperne, bænkene og blomsterkummerne med de fine lavendler – ville være en fin hilsen til områdets historie, og samtidigt tilføje lidt “antik” design til en hel ny bydel, der opføres fra bunden af.

 

jhs.

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...