Vælg en side

Besigtigelse af “Småkagen”

24. september 2018

Besigtigelse:

Småkagen

Småkagen. Sådan kaldes i daglig tale området mellem Kongevejen, Rønnebær Allé, Fredericiavej, Haderslevvej og Århusvej. Det er også kendt som “Cinema-karreen” og, i den senste tid, også som Campus-området.

Magasinet stadsmagasinet.dk tog på en lille tur rundt i området. Bystyret ønsker sig nemlig en hel ny lille bydel her. Så vi ville inspicere herlighederne, og se hvad området gemmer på af spændende kroge, hjørner og sager.

Småkagen er et tidligere blandet erhvervs- og industriområde. Dele af det fremstår i dag mere eller mindre forladt og nedrivningsmodent, specielt ud mod Fredericiavej og Rønnebær Allé

Den mere velfungerende del af området, tættest på Kongevejen, huser blandt andet Cinema-centeret, et lægehus og en fitnesskæde.

Bystyret har udpeget hele området til en samlet byudviklingszone. Der er vedtaget en lokalplan (L 1.158), der for fremtiden tillader en blandet bolig- og erhvervsbenyttelse, samt muligheden for etablering af et uddannelsescampus.

Det er planen at der også skal anlægges et mindre torv eller anden form for “lille lokalindkøbscenter på 3.000 m2”.

Der er flere naturkvaliteter i området, som bør bevares. Blandt andet to mindre søer, ligesom der er flere mindre bevoksninger med blandet løvtræ. Der findes desuden flere større gadetræer f.eks. langs den sidste del af Haderslevvej.

Netop den blinde vej ind i området Haderslevvej, der fortsætter som sti mod Vapangaard, ender i en form for pladsdannelse, med Cinema-centerets bagside til den ene side, Helsingør Forsynings bygninger og en hal til den anden og den ene af søerne som bagside.

I området fandt vi også et par små sjove arkitektoniske og byrumsmæssige værdier, der bør bevares i en eller anden form

På Haderslavvej 18, ved indkørslen til murstensbygningen der tidligere husede KTAS og siden Helsingør Forsyning, står der en kampesten med indskriptionen “1984”.

Det er næppe tale om et monument for bogen af samme navn, men formentlig om en sten man har fundet dengang man opførte bygningen. Årstallet er vel sagtens året for bygningens opførelse.

“Den Glemte Sten fra 1984”

Stenen står indhegnet og gemt, og overses let. Den bør få en mere fremtræden plads i området, evt. på et kommende torv, eller som en “statue” på hjørnet hvor den står, gerne med noget beplantning rundt om.

Den anden sjove ting vi fandt, er ved den tidligere autoforhandlerbygning på Rønnebær Allé 108. Her findes et interessant mindre urværk indmuret i muren på bygningen ud mod Rønnebær Allé.

Urværket bærer præg af at være misligeholdt, men bør alligevel være værd at redde og finde en ny plads til.

Småkagen ligger godt placeret i forhold til offentlig tranport, der er gode tilkørselsforhold og Nordsjællands mest passagertunge buslinje – 801A – har stoppested på Rønnebær Allé lige ud for området, der er altså gode forbindelser til Helsingør centrum og station, samt til Prøvestenen.

Alt i alt et fornuftigt område at byudvikle. Området har ligget mere eller mindre “brak” i en del år og fortjener at få et løft. Desuden vil udviklingen af området ligge inden for bystyrets egen strategi om byfortættelse.

Derimod stiler det lidt imod byens ønsker om mere liv til midtbyen, at have et biografkompleks og et uddannelsescampus så langt fra centrum som Småkagen ligger. Der burde måske have været fundet en anden løsning, så man fik trukket flere mennesker ned i bykernen.

Det vides ikke hvornår et evt. byggeri går i gang, eller hvornår området vil stå færdigt.

Se mere om planerne for Småkagen her

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...