Vælg en side

Plan for stadion, uden finansiering

9. september 2022

Efter over et halvt års arbejde, er planerne for en opgradering og udbygning af Helsingør Stadion til Superligastandard nu endelig landet.

Kommunen bad i foråret arkitekt- og ingeniørfirmaet Sweco, om at udarbejde en plan for færdiggørelsen af stadion i to dele. En midlertidig opgradering her og nu, og en endelig udbygning af stadion, som opfylder Divisionsforeningens nye krav, der træder i kraft i 2028.

Den endelige udbygning af Helsingør Stadion kommer til at koste i omegnen af 75 mio. kr, og kan stå færdig til sæsonstart i sommeren 2024, i følge Swecos plan. Den midlertidige opgradering vil koste på den gode side af 15 mio. kr.

Det store springende punkt er dog, at der i det endelige stadionbyggeri ikke er meget plads til de private investorer, som Byrådet ellers har besluttet skal finansiere byggeriet.

Lokalpolitikerne har nemlig tidligere afskrevet enhver kommunal finansiering af mere stadionbyggeri. Og det har derfor været planen, at private skulle investere i byggeriet, mod at kunne bygge for eksempel boliger, fitnesscenter, hotel, kontorer eller lignende i forbindelse med stadion.

Men det er der ikke meget plads til i kommunens nye planer.

I det forhåndenværende projekt, er der nemlig hverken plads til boliger, konferencecenter eller andet af det, som ellers skulle være med til at gøre det attraktivt for private aktører at gå ind i stadionbyggeriet.

Heller ikke løsningen for en midlertidig opgradering – som vil kunne gøre det muligt at spille Superliga på Helsingør stadion allerede til næste sæson – virker særlig økonomisk funderet.

Der er nemlig ikke meget fra den midlertidige opgradering til over 15 mio. kr, som ville kunne bæres med over og bruges i den endelige udbygning, som det ser ud i Swecos planer.

Det vil altså sige, at regningen for hele stadions fremtid meget vel kan løbe op i næsten 100 mio. kr, hvis FC Helsingør skulle rykke i Superligaen inden 2028.

Penge, som kommunen altså sandsynligvis selv skal finde på de i forvejen stramme anlægsbudgetter. Både til en midlertidig udviddelse her og nu, og til en endelig udbygning senere.

Den midlertidige stadionopgradering vil give plads til 10.000 tilskuere. Det kaldes i kommunalsprog for “Scenarie 1”, og indeholder bl.a. to stilladstribuner på nord- og sydtribunerne, toilet- og salgsvogne, der lejes efter behov, etablering af nye flugtveje og andet.

Den endelige udbygning er et permanent lukket stadion til 6.000 tilskuere, som kaldes “Scenarie 2”.

I følge Sweco består det af et “funktionelt, fremsynet og bæredygtigt stadion, som bliver en naturlig udvidelse og færdiggørelse af det nuværende stadion”.

Stadionet opbygges med tribuner i terræn, så fodboldbanen forbliver sænket i forhold til ankomstniveauet. Det skal i følge arkitekterne styrke intensiteten og atmosfæren på stadion. Salgsboder, toiletter og andre servicefunktioner placeres på ankomstniveauet over- og bagved tribunerne, så tilskuerne fortsat kan følge med i kampen, selvom de forlader deres plads.

Sweco har estimeret priser for både en trækonstruktion og en stålkonstruktion, hvor sidstnævnte er godt 5 mio. kr. billigere end trækonstruktionen.

Sweco har lavet et overslag for scenarie 1 og 2, som bygger på beregninger og erfaringstal fra tidligere byggerier. Hertil har de lagt 40 pct., som følge af prisstigninger.

Det er – i følge Sweco – lige nu meget svært at spå om udviklingen i byggemarkedet. På nogle områder har man set stigninger på 50 pct., så 40 pct. vurderes, i denne sammenhæng, som et kvalificeret bud. Det er imidlertid vigtigt, at der er en opmærksomhed på dette forhold, påpejer Sweco.

Planerne for stadion kan ses her:
Stadion – midlertidigt projekt
Stadion – endeligt projekt

jhs

 

Relateret indhold…

Kommunen giver op

Kommunen giver op

Forligspartierne bag kommunens budget for 2022, er enige om at undersøge mulighederne for et samarbejde med private om...