Vælg en side

KOMMENTAR: Lad endelig stadion blive et valgtema

30. august 2021

Af Julian Hrasko Sonne

Stadionsagen er vel det tætteste Helsingør kommer på sin egen vaskeægte IC4-skandale. En sag, hvor så godt som alt der kunne gå galt, også gik galt.

Tilbage står skatteborgerne med en regning, som endnu ikke er gjort op, og som formentlig heller ikke bliver det lige foreløbigt. For som med IC4-skandalen, er der ingen lette løsninger her.

De politiske intentioner var for så vidt gode nok. Helsingørs gamle stadion var simpelthen utidssvarende, og der måtte bygges et nyt. Men fra begyndelsen af, har hele sagen været præget af fejl, uheldigheder, forkerte valg og dårlig styring.

Præcist som med IC4-skandalen, starter problemerne i virkeligheden med, at man vælger det forkerte design. I begge sager, vælger man en leverandør – her et arktiektfirma – som aldrig har prøvet at bygge eller designe den opgave, man så ender med at vinde.

Herfra er vejen belagt med problemer, og man er endnu ikke ved vejs ende. Tilbage står et – i bedste fald – halvfærdigt stadion, der, selvom fejl og mangler udbedres, kun kan blive rigtigt godt, når der er politisk vilje til at rydde op i sagen éen gang for alle.

I den berømte IC4-skandale, var det modige valg simpelthen at skrotte de problemfyldte tog. I Helsingørs helt egen stadion-skandale, er løsningen at bygge stadionet færdigt.

Så langt er formentlig et lille flertal af lokalpolitikerne enige. Spørgsmålet er bare, hvordan man når dertil? Hvordan skal stadion bygges færdigt og skandalen afsluttes?

Skal man hyre et nyt arkitektbureau ind, og lave en stor forkromet 2. etape? Skal man spise elefanten i små bidder, og for eksempel bygge endetribunerne færdige nu, når man formentlig alligevel skal renovere skrænterne? Eller skal man simpelthen sende stadion i udbud og sælge det fra, som man nu gør i Lyngby?

Det er spørgsmål som disse, som gerne skulle debateres i den kommende valgkamp. Men også helt grundliggende, hvorfor og hvordan det kunne gå så galt som det gik med stadion.

En åben og konstruktiv debat om, hvad kommune, embedsværk og politikere kan lære af skandalen, og om hvordan man kommer ud af den. Stadionskandalen er nemlig også en principiel sag, der på mange måde udstiller alt det der kan gå galt, når en kommune bygger. Og det er netop dét, som alle formentlig er enige om skal undgås i fremtiden.

Lad derfor gerne stadionskandalen blive et centralt tema i efteråret.

 

Relateret indhold…

Kommentar: Ånden er væk

Kommentar: Ånden er væk

OBS: Dette er et læserbrev, som Stadsmagasinet har modtaget i brevkassen. Holdninger og påstande repræsenterer på...