Vælg en side

Analyse: Kan svensk coronastrategi blive Helsingørs held?

10. februar 2021

Siden coronanedlukningen af Danmark i marts 2020, er svenskerkursen forbedret med næsten 5%.

Således vil en svensk 100-lap i dag være godt 7 danske kroner mere værd i butikkerne i Helsingør, end for bare 11 måneder siden.

I marts/april sidste år var kursen helt nede på 67.04 DKK for 100 svenske, det laveste i 10 år. Siden er kursen steget støt, og bevæger sig her efter nytår på lige omkring 74 DKK.

Det vil sige, at det er blevet billigere for svenskerne at handle i Helsingør. Noget der historisk set, har en positiv effekt på det helsingoranske handelsliv.

Grænsen mellem Sverige og Danmark er dog som bekendt lukket ned, ligesom store dele af den helsingoranske detailhandel, restaurantionsbranche og andet i øvrigt.

Fortsætter kursen opad, kan en genåbning af grænsen og Helsingør imidlertidigt betyde nye og bedre vilkår for svenskerhandlen i byen. En handel, der har lidt af den svage kronekurs i de senere år.

Der kan også være nogle makroøkonomiske forhold, der også gør sig gældende her. Svenskerne har nemlig ikke lukket samfundet ned, i nær det samme omfang som Danmark.

Det betyder også, at den svenske stat formentligt ikke har lånt, i nærheden af de samme summer til hjælpepakker, som den danske stat. Et forhold, der måske vil kunne påvirke kursen yderligere, i en, for Helsingørs handel, gunstig retning.

Samtidigt har man i Danmark skubbet momsbetalingen foran sig. Endnu et forhold, der måske kan påvirke både det lokale handlesliv, men også svenskerkursen.

Så selvom Danmark – som helhed – skulle står overfor en større økonomisk opbremsning, som følge af corona, hjælpepakker og nedlukninger, kan Helsingør isoleret set måske alligevel vinde på forholdene, på den korte bane.

Nu er vi ikke eksperter i hverken makroøkonomi eller valutamarkeder her på magasinet. Og derfor arbejder vi på, at få nogle kommentarer fra lokale økonomiske eksperter, med indsigt i både svenskerkursen og den lokale handelsøkonomi.

Følg med her på Stadsmagasinet.

jhs

Grafik: Wolfram Alpha, computational engine

Relateret indhold…

Kommentar: Ånden er væk

Kommentar: Ånden er væk

OBS: Dette er et læserbrev, som Stadsmagasinet har modtaget i brevkassen. Holdninger og påstande repræsenterer på...