Vælg en side

Vision: HH-staden

7. december 2018

I 2016 udgav Helsingør kommune og Helsingborgs stad i fællesskab visionen: “En sammenbunden by 2035 – Strategi for samarbejdet mellem Helsingør og Helsingborg 2017-2020”.

I visionen peges der på 5 fokusområder for det fælles arbejde på tværs af Øresund frem til 2020:

  • Destinationssamarbejde
  • Arbejdsmarked
  • Byudvikling
  • Videregående uddannelse
  • Infrastruktur

Infrastruktur fokusområdet dækker over arbejdet for en fast HH-forbindelse. Et projekt der har været varetaget i regi af HH-gruppen (https://hh-gruppen.org/). Et arbejde der nu er mundet ud i dét kommisorium, som den svenske og danske stat har nedsat, med henblik på at afdække de faktiske muligheder for en fast HH-forbindelse.

Flere af punkterne virker til at have fundet sin vej til virkeligheden, gennem for eksempel de fælles jobmesser og fælles kulturelle events som gadetaterfestival og andet.

Men ifht byudviklingen, kan det dog være lidt svært at få øje på de fælles tiltag. Således siger visionen at:

“Både i Helsingør og Helsingborg skal det visuelle miljø ved ankomstpunkterne skabe en genkendelig sammenhæng mellem byerne, pirre ens nysgerrighed om byerne og gøre det nemt at finde vej til oplevelserne” – Men hvad dét konkret dækker over er lidt uklart. Er det en fælles skiltningsstandard, et fælles visuelt udtryk i byrummene eller hvordan?

Også i forhold til videregående uddannelser kan det være lidt svært at få øje på hvad der egentligt menes med dette. Al den stund Helsingør jo ikke rigtigt har nogle videregående uddannelser, i nævneværdigt omfang.

Uanset hvad, er visionen dog spændende og perspektivrig. Helsingør og Helsingborg er så nære som to grænsebyer i Norden vel overhovedet kan komme.

Med et samlet indbyggertal i nærheden af Odenses eller Malmös, er HH-Staden samtidigt et af Øresundsområdets vigtigste knudepunkter og mulighederne for et tættere samarbejde, med værdi for begge byer, synes oplagte.

En dag når/hvis en fast forbindelse vil forbinde de to stæders midtbyer, vil en togtur fra Helsingør Banegård til Knutpunkten i Helsingborg tage en 2-3 minutter. Dét er fuldt sammenligneligt med metroen i København og vil gøre HH-Staden til et de facto sammenhængende byområde. Så visionen er ikke grebet ud af den blå luft!

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...

Sådan åbnes Øresund igen

Sådan åbnes Øresund igen

Regeringen og partilederne er blevet enige om en plan for genåbning af rejseaktiviteterne ind og ud af Danmark. Planen...