Vælg en side

Ny analyse af bymidten

1. december 2018

Analysefirmaet ICP har på vejne af kommunen gennemført en overordnet undersøgelse af detailhandlen i Helsingør, samt lavet en analyse af bymidten og dens brugere.

Bymidten er Helsingørs centrum. Det er hele byens hjerte og nordvestsjællands urbane midtpunkt. Bykernen er omdrejningspunktet, der giver byen sin identitet. Et sted byen samles og mødes. Et sted turister besøger og gæster kommer til.

Men bymidten virker træt og utidssvarende. Tiderne er trange for byens handelsdrivende. Der bliver færre og færre butikker, og stadigt flere tomme butikslokaler. På tidspunktet for analysens tilblivelse var der cirka 5500 tomme kvm. butikslokale, bare i bymidten alene.

Med den stærke konkurrence fra internethandlen, er det en trend der foregår over alt og som byplanlæggere og beslutningstagere må reagere på. Også i Helsingør!

Det er en udvikling hvor byerne i mindre grad bruges til dagligvareindkøb og i højere grad som en oplevelse i sig selv. Cafélivet afløser torvelivet kunne man sige. Folk søger oplevelser i byen og af byen. Shopping har erstattet indkøb og byrummet er blevet en destination i sig selv.

Det er en udvikling, som Helsingør ikke helt har formået at være på forkant med. Bymidten har stået stille de senere år, mens kommunens udviklingfokus har ligget i Kulturhavnen og på at understøtte de mange boligbyggerier rundt om i kommunen. I det hele taget har kommunen travlt med byudvikling alle andre steder end i bymidten.

Der har måske været en form for berøringsangst overfor bymidten blandt beslutningstagerne. Man har ikke turde gøre det nødvendige, og fine forslag og rapporter er blevet lagt i skuffen og glemt.

Nu foreligger så en ny analyse, der peger på en lang række mulige tiltag. Her skal nævnes fortætning af centrum og at skabe sammenhæng mellem bymidten og Kulturhavnen. Begge forhold der har været påpeget før (f.eks af Gehl Arkitekter).

Desuden peger analysen på en række nye løsninger. Ligefra at højne kvaliteten i café- og restaurationsudvalget generelt, til at opsætte historiske gadelamper i byrummet.

Byrummet er da også i det hele taget nedslidt og uddateret. Belægningerne er utidssvarende og der mangler en overordnet belysningsplan for bykernen, som det kendes fra andre historiske byer.

Analysen peger desuden på følgende muligheder:

  • Koncentrere og styrke detailhandelen og servicefunktionerne centralt i gågaderne
  • Arbejde på at få flere kædekoncepter til bymidten
  • Styrke oplevelserne i byrummet
  • Styrke oplevelserne i de enkelte butikker
  • Styrke parkering til biler og cykler
  • Arbejde på et forpligtende samarbejde mellem aktørerne
  • Ensartede åbningstider – f.eks. kan man aftale minimums åbningstider.
  • Kombination af e-handel og fysisk butik
  • Digital markedsføring
  • Nye butikstyper – kombination af traditionel butik og service

Der er afholdt et høringsmøde ifbm. offentliggørelsen af de her to rapporter, hvor Helsingør Handel og andre interessenter var inviteret til at komme med deres synspunkter. Desuden har Helsingør Handel ansat en egentlig centerchef, der skal arbejde med at udvikle byens handelsliv.

Byrådet har allerede principielt godkendt “Investeringsplan for Bykernen”, der er et program for at opgradere belægninger og byrum i bymidten. Hvornår man går endeligt igang, er dog uvidst. Der mangler også at findes en løsning på håndhævelsen af skiltningsregultivet.

Hestemøllestræde nævnes igen som muligt bindeled mellem havn og by. Et løsning der har været oppe flere gange, men som aldrig rigtigt har fundet fodfæste. Et alternativ kunne være at lave koblingen fra Stjernegade gennem Skt. Olaigade til Havnegade, hvor en ny fodgængerovergang kunne give direkte adgang til Kulturhavnen, i én lige linje.

Man kan også undre sig over, at analysen ikke tager stilling til hverken biografens nuværende placering langt uden for centrum eller det nye Campus som byrådet har valgt at placere i et tidligere industrikvarter. Det ville være oplagt, at rykke begge dele ned til bymidten.

Ananlysen foreslår dog på den anden side, at man flytter Madmarkedet op i byen. Det ligger noget isoleret i bagenden af de gamle værftshaller og har ingen sammenhæng med bymidten i øvrigt.

Der er i det hele taget en lang række fine forslag og pointer i analysen. Den fortjener at blive taget seriøst og fulgt op på. Helsingør Handel er på banen og bystyret har med rapporten erkendt problemet. Det virker til at tiden kunne være moden, til en længe ventet opgradering af bymidten.

Man bør derfor overveje, at få lavet et egentlig overordnet udviklingsprojekt for Helsingør centrum og bymidten. En plan der kan levere på at binde bymidten sammen med Kulturhavnen én gang for alle, samt åbne op for en fortætning af centrum i respekt for byens historiske arkitektur og særegne typologi.

Der er brug for at sikre Helsingørs midtby som et levende, selvstændig og attraktiv købstadsmiljø, der hænger sammen med Kulturhavnen og de omkringliggende kvarterer. Et regionalt urbant centrum som tiltrækker besøgende fra hele Nordsjælland, Nordvest Skåne, Hovedstaden og verden i det hele taget.

 

Relateret indhold…

Rottekongen Cibrino

Rottekongen Cibrino

Er man helsingoraner over en hvis alder, husker man måske den famøse lirekassemand og gøgler Cibrino. Med sin...