Vælg en side

Nye tider på Øresund

9. november 2018

HH-Ferries, også kendt som Scandlines Helsingør-Helsingborg, er en saga blot. Rederiet på en af verdens travleste færgeruter skifter navn til ForSea og bliver en af de aller grønneste.

De to velkendte færger Tycho Brahe og Aurora sejler fra i dag (fredag den 9. november 2018) officielt på el.

Ruten betjenes nu af verdens største el-færger, og helsingoranere og andet godtfolk skal vende sig til færgernes nye farver og nye navn. I anledning af den nye miljørigtige profil, bliver de nemlig malet om til en ny blågrøn farve, der skal symbolisere de nye tider.

STADSARKITEKTEN.dk var med ombord til premieren, og fik en tur rundt i den nye teknik af maskinchefen selv.

De “nye” færger svarer i elektrisk forstand til godt 60-70 Tesla’er. Færgerne lades op på ca. 6 minutter ved kajen i Helsingør og 10 i Helsingborg. En fuldautomatisk, laserstyret robotarm kobler færgerne til opladning hver gang de er i havn.

Man regner med at ca. 95% af de to færgers drift vil blive på el.

Strømmen til færgerne kommer fra vedvarende energikilder, så man sikrer sig, at færgernes miljøbelastning er så lav som mulig.

Den samlede reduktion i forbruget af fossilt bunkerfuel alle rederiets færger imellem, svarer til omkring 65%. Det giver et markant fald i udledning af drivhusgasser og anden luftforurening, som svovldioxid, nitrogenoxid og partikler.

Færgerne sejler mellem de to bymidter i Helsingør og Helsingborg, og de nye grønne færger er således med til at forbedre luftkvaliteten i de to byer ret så kraftigt.

Det er med andre ord blevet nye tider på Øresund.

Man kan ikke andet end at være glad og stolt på byens og nabobyens vejne. Det er en sand verdenspremiere og med helt fremme i innovationens førerfelt.

Rederiet og dets samarbejdspartnere på projektet, vil nu tage ved lære af den daglige drift. Det ikke utænkeligt at de resterende færger også vil overgå til eldrift (for Hamlets vedkommende) eller simpelthen erstattes af nye elfærger (Mercandia IV og Mercandia VIII)

Indtil videre er det kun Aurora der har fået nye farver og påmalet det nye navn, men i løbet af 2019 vil resten af ForSea-flåden få samme tur. Og så vil ForSea blive en ligeså naturlig og intergreret del af by- og havnebilledet i Helsingør (og Helsingborg) som Scandlines og HH-Ferries har været det.

ForSea’s nye side kan ses her: https://www.forsea.dk

Velkommen til fremtiden.

 

jhs

Relateret indhold…

Kæmpe ekstraregning fra Movia

Kæmpe ekstraregning fra Movia

Movia mangler over 3 mio. kroner til den lokale busdrift i Helsingør Kommune. Det fremgår af et sparekatalog, som...